U petak, 18. juna na Letnjoj pozornici održaće se Festival dečje muzike i pokreta “Palićke notice” na kojem će učešće uzeti veliki broj dece iz subotičkih osnovnih škola kao i deca iz Novog Sada i Beograda. Festival je podržao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje kao i sam Grad a isti će otvoriti Gradonačelnik Stevan Bakić. Odlučili smo da budemo partner OiS školi Žarko Zrenjanin u ovom projektu pre svega zbog činjenice da smo kao grad poznati kao mesto koje prepoznaje, prihvata i poštuje različitost i gde se različitost živi – rekla je danas Jasmina Stevanović, sekretar Sekreterijata za društvene delatnosti i istakla važnost da deca iz osnovnih škola i deca sa smetnjama u razvoju prepoznaju  koliko znače jedni drugima, odnosno da u deci sazrevaju vrednosti koje su pre svega zahvalnost, saosećanje i istrajnost. Želimo da deca sa smetnjama u razvoju imaju život i van svojih kuća, da se socijalizuju, da se druže sa svojim vršnjacima i rastu sa decom koja su drugačija od njih. Povezivanje ljudi, brisanje granica, prevazilaženje predrasuda i prepreka važni su činioci kojim smo se rukovodili kada je kreiran ovaj događaj koji ima univerzalan cilj a to je da na najlepši mogući način pokaže lepotu  vrednost zajedničkog delovanja. Iza samog projekta stoji višegodišnji rad praćenja dece sa smetnjama u razvoju , njihovih roditelja odnosno celokupne šire društvene zajednice .

Imamo kapacitete i kao škola i kao roditelji dece u našoj školi da uz podršku  Grada, istupimo zajedno  i da ovom zajedničkom aktivnošću pokažemo da imamo snage i da se takmičimo – rekla je  Dragama Vučković, direktorica OiS škole “Žarko Zrenjanin” dodajući da je ideja da se festival nastavi jer Subotica treba da bude model i bude prepoznatljiva. Učešće na Dečjem festivalu, koji će biti takmičarskog karaktera, prijavilo je 5 subotičkih škola (Majšanski put, Petefi Šandor Hajdukovo, Miroslav Antić , Matija Gubec iz Tavankuta i Muzička škola), tri specijalne škole (Dositej Obradović, Milan Petrović iz Novog Sada i OiS škola Žarko Zrenjanin) kao i inkluzivno udruženje iz Beograda “Svitac”, deca iz Kolevke, Dečji tamburaški orekstar Subotica  i hor Iskončići.

U revijalnom delu nastupiće dve baletske škole “Raičević” i “Olena”. Sam festival započeće svečanom povorkom svih učesnika koja će biti predvođena Duvačkim orkestrom i mažoretkinjama iz OiS škole Žarko Zrenjanin . Povorka će se kretati Alejom uzdaha, oko Velike terase i nazad do letnje pozornice gde će u 11,30 početi takmičarski deo festivala. Nakon što žiri proglasi pobednika svi učesnici kolektivno će posetiti ZOO vrt dok će prvoplasirani dobiti nagradnu vožnju brodićem po Palićkom jezeru.