Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor uručio je danas diplome i plakete dr Ferenec Bodrogvari. Citirajući svetski poznatog kompozitora, muzikologa i muzičkog pedagoga: „Kultura se ne može naslediti. Kultura predaka brzo isparava ako je svaka generacija ponovo ne stekne za sebe” dr Pastor je želeo da istakne  koliko treba da poštujemo sve one čiji rad i profesionalni pristup doprinose ovom  ponovnom  sticanju, očuvanju i prenošenju kulturnog nasleđa predaka.

Među njima se međutim posebno ističu ličnosti koje to čine na način da i one same stvaraju vrednosti, i to vrednosti, koje će za buduće generacije predstavljati deo njihovog kulturnog nasleđa. Dr Ferenc Bodrogvari svojim bogatim i raznovrsnim opusom bio jedan od takvih, predvodio je u ponovnom sticanju kulture i prenošenja kulture generaciji svoga vremena, čineći to posvećeno i neumorno. Tragično mlad preminuo filozof, profesor univerziteta, pisac, pedagog, aktivan i u oblasti sporta, autor je brojnih monografija, udžbenika i antologija, koautor više knjiga, mnogih članaka i studija. Bio je svestran čovek širokog interesovanja. Za tako kratko vreme stvorio je životno delo koje zaslužuje veliko poštovanje i postavlja se za primer. Priznanje koje nosi njegovo ime jeste znak poštovanja njegovog doprinosa duhovnom i kulturnom napretku zajednice – rekao je Pastor i istakao da se ovom nagradom izražava zahvalnost prema istaknutim mladim stvaraocima koji svoj rad takođe stavljaju u službu ponovnog sticanja kulture naših predaka, prenošenja stvorenih vrednosti i bogaćenja te baštine. Dajemo im do znanja da su nam važni njihovi uspesi i rezultati, da nam znači mnogo što svojim stručnim, naučnim i kreativnim radom doprinose stvaranju novih vrednosti, da prepoznajemo zahtevnost koja ih vodi i kvalitet koji pružaju. Drago nam je što ovaj grad, tako ponosan na svoju kulturu, obrazovanje, istoriju i duhovnu raznolikost, može da se pohvali sugrađanima, i to mladim stvaraocima koji su već dali prilog trajnim vrednostima, koji svojim kvalitetima premašuju ostvarivanje ličnih profesionalnih ambicija služeći tako napretku svoje zajednice.

Ovogodišnji dobitnici priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“ za svoj doprinos u razvoju kulture grada su Kornelija Goli,  Silard Paći i Nevena Mlinko, – dramaturškinja,  istoričar i profesorka srpskog jezika i književnosti. Pre svega hvala lepo ljudima koji su me nominovali za ovo priznanje – rekla je Nevena Mlinko ističući da joj isto mnogo znači jer je zajednica u kojoj deluje prepoznala kvalitet njenog rada

Ovo priznanje pripada meni naslovno ali i mnogim drugim ljudima koji su iza kulisa.Drago mi je što sam predložen za ovu nagradu za promovisanje lokalne istorije kroz novinarstvo -rekao je po uručenju priznanja Silard Paći koji već nekoliko godina radi kao novinar u časopisu Magyar szo  dok je dramaturškinja Kornelija Goli istakla da joj svako priznanje mnogo znači.

Radila sam u više navrata u pozorištu Kostolanyi Dežo pa se nadam se da sam nešto dobro uradila i da sam priznanje zaslužila.Priznanje „dr Ferenc Bodrogvari“ se dodeljuje istaknutim kulturnim stvaraocima (ne starijim od 40 godina) u oblasti književnosti, nauke, likovne, muzičke, pozorišne i filmske umetnosti koji su svojim delima i činjenjima doprineli razvoju kulturnog života Grada, ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inostranstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini.