U Velikoj većnici Grada Subotice, u ponedeljak, svečano su, dodeljene nagrade „Najbolji sportista godine Grada Subotice“ najboljim sportistima,  u kategorijama seniora, pionira i juniora. Godišnja nagrada najboljim sportistima organizuje se bez prekida od 1961. godine a ove godine organizuju je Grad Subotica, Sportski savez Subotice i Nove subotičke novine. Nagrade su u skladu sa epidemiološkim merama primili samo nagrađeni od prvog do trećeg mesta dok će ostalima nagrade biti podeljene u njihovim matičnim klubovima. Subotica se oduvek ponosila sportom i sportistima pa me ne čudi što nosimo epitet grada sportova. Nije mala stvar kada nešto traje bez prekida dugi niz godina bez obzira na okolnosti – rekao je na svečanosti danas Gradonačelnik Stevan Bakić ujedno čestitajući svim sportistima koji su zaslužili nagrade i svima koji nisu na rang listama. Najviše pohvale zaslužuje Tenis klub spartak kao najbolji sportski kolektiv Subotice kao i Davor Štefanek naš najbolji rvač i sportista, koji se oprašta od takmičarske karijere – rekao je još Bakić dodajući da će subotička lokalna samouprava i ubuduće pružati podršku afirmaciji i razvoju sporta i sportske infrastrukture u našem gradu. Bakić se još zahvalio vladi RS na  donošenju Uredbe  o utvrđivanju programa finansijske podrške sportskim organizacijama u ovim ekonomskim uslovima, usled pandemije. Tu podršku dobilo je sedam subotičkih sportskih kolektiva koji će, verujem, racionalnom upotrebom  tih sredstava podići nivo svog rada. želim vam uspešnu novu godinu. Posebna priznanja klubovima koji ove godine beleže posebne jubileje uručio je predsednik Skupštine Grada, dr Balint Pastor. Neće svako biti prvak države u sportu, neće svi biti prvaci Vojvodine ali se decenijama posle vidi ko je bio sportista. Zbog toga je sport jako bitan i odlično je što je Subotica grad sportova – rekao je Pastor ovom prilikom dodajući da je dobro što smo prvaci u mnogo sportskih disciplina, što pokazuje i ova dodela nagrad. Ono što trajno ostaje, jeste sport, borba i istrajnost a to su osobine koje su bitne u životu. Raduje me što se već 60. put dodeljuju ove nagrade a ovi postignuti rezultati vrede makar duplo. Nagrađenima je čestitala i članica Gradskog veća za sport i omladinu, Nataša Aleksić ističući da i pored specifične godine koja je iza nas, mi imamo razloga da se pohvalimo sportskim rezultatima.

NAGRAĐENI

PIONIRI

Trećeplasirani u kategoriji pionira je Nenad Zakić iz Jedriličarskog kluba Palić iza koga je niz uspešnih nastupa. Ima medalje sa Prvenstva Srbije, Prvenstva Vojvodine a bio je drugi u takmičenju Kup-a Srbije. Na tradicionalnim takmičenjima u Srbiji i Mađarskoj takođe je nizao uspehe a kao reprezentativac Srbije nastupio je na prvenstvu Evrope u klasi Optimist.

Džudista Spartaka Mateja Borojević osvojio je drugo mesto . Iako pionir borio se među kadetima dok je sa Međunarodnih kupova doneo četiri medalje. Ono što ga dovelo na ovo visoko mesto jesu njegova dva odličja. Bio je Prvak Vojvodine i Prvak Srbije.

Najbolji sportista pionir u Subotici ove godine je gimnastičar Partizana Filip Kulić. Kao i prošle godine Filip je bio dominantan na svim takmičenjima na kojima se pojavio. U gimnastičkoj ligi Srbije bio je prvi u višeboju dok je pojedinačno po spravama osvojio šest titula. Na prvenstvu Srbije osvojio je ekipno prvo mesto a bio je prvi na parteru i razboju. Na prvenstvu Vojvodine bilo je medalja.  Nastupao je među kadetima a osvojio je dve zlatne, dve srebrne i jednu bronzanu medalju. Na međunarodnim takmičenjima memorijalu Laza Krstić i Marica Dželetović i DKM kupu bio je prvi u višeboju a na oba takmičenja osvojio je sedam zlatnih, jednu srebrnu i dve bronzane medalje.

JUNIORI

Na trećem mestu u kategoriji juniora našao se biciklista Spartaka Mark Perčić. Na prvenstvu Srbije bio je tri puta drugi i jednom treći. Na prvenstvu Vojvodine prvi i treći dok je na KUP-u Srbije bio prvi i drugi i dva puta treći. Najvrednije rezultate ostvario je kao reprezentativac Srbije. Na tri kvalitetne međuanrodne trke osvojio je tri prva mesta a posebno su se istakli nastupi na Kupu u Bugarskoj.

Nikolina Đorđević iz Veslačkog kluba Palić nalazi se na drugom mestu. Na prvenstvu Srbije bila je druga u veslanju na ergometrima a u konkurenciji juniorki ima dve bronzane medalje sa prvenstva Srbije. Bila je treća u skifu i treća u dubl skulu dok je u konkurenciji seniorki takođe bila treća u dubl skulu. Sa Kup-a Srbije ima zlato i srebro dok je najvredniji rezultat ostvarila kao članica reprezentacije Srbije kao  deo juniorskog državnog osmerca koji je bio treći na prvenstvu Evrope.

Najbolja juniroka Subotice je gimnastičarka Sokolskog društva Spartak Nina Šabić . Na prvenstvu Srbije ima ekipno i pojedinačno zlato. U finalu takmičenja po spravama bila je prva na preskoku, razboju i gredi a treća na parteru a na prvenstvu Vojvodine ima ekipno i pojedinačno zlato dok kao članica juniroske reprezentacije ima osvojeno prvo mesto na Međunarodnom memorijalu. Nastupala je u apsolutnoj konkurenciji na Kupu Srbije, ima pojedinačno ekipno srebro a u finalu zlato na preskoku, srebro na razboju i bronzu na gredi. Ninina želja je da i naredne godine niže dobre rezultate i ostane prvakinja države.

SENIORI

U izboru najboljih sportista seniora treće mesto pripalo je Tamašu Kajdočiju iz kluba dizača tegova Spartak. Zlatne medalje osvojio je na prvenstvu Vojvodine, prvenstvu Srbije kako u konkurenciji mlađih seniora do 23 godine i seniora dok je na Gala kupu bio prvi u apsolutnoj konkurenciji i državni rekorder u kategoriji preko 105 kg. Na žalost zbog pandemije sva međunarodna takmičenja su otkazana  pa i nije bilo prilike da odmeri snage na najvećim borilištima. Najveći uspeh mi je  osvojeno prvo mesto za seniore na gala kupu. To su bila najvažnija takmičenja ove godine sa obzirom da evropsko prvenstvo nije održano ali ipak mi smo se pripremali na to kao da će biti održano- rekao je po uručenju nagrade Tamaš Kajdoči.

Drugo mesto osvojio je Kristijan Juhas teniser Spartaka koji godinama spada u grupu mladih tenisera. Kako je rastao tako je redom osvajao titule državnog prvaka po kategorijama a niz je zaključen 2020. godine kada je postao seniorski prvak države. I ove godine bio je važan deo ekipe koja je odbranila titulu ekipnog prvaka države u jakoj konkurenciji.

Na prvom mestu osmi put za redom našao se Davor Štefanek. Davor je ove godine osvojio bronzu na Gran prix u Zagrebu što je ujedno bio i najjači turnir u korona godini.

NAJBOLJI KLUBOVI

Treće mesto među najboljim klubovima osvojio je klub dizača tegova Spartak. Na ekipnim prvenstvima Srbije bili su prvaci za seniore, mlađe seniore i juniore, mlađe juniore i dečake do 15 godina a isti rezultati vrede i za prvenstvo Vojvodine. Istakli su se i u radu sa devojkama pa su ekipni prvaci za mlađe juniroke, vicešampioni za juniorke dok je treće mesto osvojeno i u kategoriji seniorki. Iza momaka i devojaka ovog kluba je niz medalja osvojenih u 2020. godini.

Drugo mesto pripalo je Ženskom fudbalskom klubu Spartak. Golubice su i proteklu sezonu zaključile na prvom mestu Super lige Srbije dok je na žalost KUP otkazan zbog pandemije. U godini u kojoj slave pola veka postojanja plasirale su se u eliminacionu fazu Lige šampiona,treći put za redom, a u šesnaestini finala ih je zaustavio vicešampion Evrope nemački Wolfsburg.

Prvo mesto ove godine zalužio je Tenis kup Spartak a najvrednije priznanje im je odbranjena titula ekipnog prvaka države u konkurenciji seniora. Ekipno prvenstvo je sticajem okolnosti bilo najjače poslednjih godina. Pojačane ekipe iz Beograda i Niša su se nameračile da skinu Spartak sa trona ali u dramatičnoj završnici titula prvaka države nije promenila adresu.

Stonoteniski klub Spartak dobio je nagradu za rad sa takmičarima u super ligi ali i za predan rad sa decom sa invaliditetom. Veterani Edvard Kirbus i Ištvan Priboj takođe su dobili nagradu. Naime, Edvard se još od 1977. godine zalaže za razvoj jedrenja dok je Ištvan Priboj dugi niz godina radio na razvoju sporta ali se i dalje takmiči u konkurenciji plivača veterana. Radujem se ovom priznanju. Živeo sam sport jer mi je to struka ali nisam ni prestajao da se bavim sportom pa baš iz tih razloga želim da Sportski savez ispita da li sam jedini u Srbiji koji sa 78 godina aktivno učestvuje u takmičenjima. Zadnje dve godine svetski sam i veteranski prvak a cilj mi je da I sledeće godine postižem rekorde i aktivno se bavim plivanjem – rekao je Ištvan Priboj. Priznanje je dobio i subotički bokser Veljko Gligorić kao i Andrej Barna koji je osvojio nove šampionske titule za Spartak i ponovo pomerio granicu na 50 metara kraul stilom kada se još više približio olimpijskoj normi.

Ova godina za pojedine klubove je i godina jubileja. Veslački klub Palić obeležio je 100. rođendan, ženski fudbalski klub Spartak 50 godina postojanja uz niz titula osvojenih poslednje decenije dok je Muški odbojkaški klub Spartak ove godine obeležio 75 godina postojanja, prožetih velikim brojem igrača i trećim mestom u Evropi. U dugom kontinuitetu bez prekida u takmičenju , bez obzira na nekad teška vremena, klub je iza sebe ostavio više vicešampionskih titula i mesta u prvenstvima Jugoslavije pa i u prvenstvima Srbije a svakako najznačajniji rezultati se vežu za osvajanje državnog prvenstva 1975. godine i trećeg mesta u Kupu šampiona 1976. godine što je još dugo godina bio najbolji rezultat jugoslovenske klubske odbojke.Ponosni smo na mnoge generacije sportskih radnika, trenera i ljudi koji su brinuli za opstanak kluba uključujući naravno i Grad Suboticu – rekao je ovom prilikom Duško Guslov  dodajući da klub krasi dokazan i kvalitetan rad i sportski duh. Spartak je dao mnoge reprezentativce Jugoslavije odnosno Srbije a posebno smo ponosni na stručni kadar koji je učestvovao u stvaranju i kreiranju rezultata. Naime pre dve godine na prvenstvu evrope u Parizu trener MOK Spartak Igor Žakić bio je prvi pomoćni trener selektora Bobe Kovača.