Subotica danas: Dejan Cukić je muzičar, novinar, pisac….ili sve po malo

Dejan Cukić: Ja sam zaljubljenik u muziku. Sve što radim u životu posvećeno je tome da sa ljudima podelim svoju strast prema muzici. To radim na razne načine, što možda ponekog zbunjuje. Mnogi prijatelji su mi rekli da bih bio uspešniji da nisam slao u javnost toliko različitih informacija, ali ne kajem se. Ne bih bio srećniji.

Subotica danas: Dizel ,Tilt, Bulevar i Spori Ritam Bend …da li su to faze u karijeri ?

Dejan Cukić: Prvi bendovi su bili traženje sebe, onda je boravak u Instruktorima bio ostvarivanje dečačkih snova. Spori ritam i nadalje je, u stvari, prava karijera.

Subotica danas: Nekoliko reči o festivalu Beogradsko proleće i pesmi „Sve što znaš o meni“

Dejan Cukić: To je bilo neko vrlo gadno vreme. Vreme kidanja nekih veza koje nisu trebale da se kidaju uprkos svim političkim igrama i nesreći rata. Snimio sam Arsenovu pesmu u trenutku kada to nije bilo naročito popularno, ali je vreme pokazalo da sam bio u pravu.

Subotica danas: Kao novinar sarađivao si sa svetskim imenima…Ko je na tebe ostavio poseban utisak ili možda i ne tako poseban?

Dejan Cukić: Najprijatniji razgovor imao sam sa jazz gitaristom Pat Matheny-jem. Najneverovatnije iskustvo bilo je kada sam učio legendarnu Joan Baez da peva „Tajnu vezu“ na srpskom. Posebno zanimljiv bio je susret sa Dire Straits… a ove koji nisu posebni sam uglavnom zaboravio.

Subotica danas: Koliko vremena odnosi rad na prevođenju ?

Dejan Cukić: Jednu knjigu obično radim 4 meseca. To mi nije glavni posao pa imam luksuz da radim polako i pažljivo.

Subotica danas: Da li je DivljI med- pesme Boba Dilana iz 2000. godine album koji si uradio nekako za svoju dušu?

Dejan Cukić: U stvari, to je bila narudžbina za predstavu „Divlji med“ u pozorištu Atelje 212. Reditelj Dejan Mijač imao je ideju da prepevam pesme Boba Dilana na srpski. Mnogi su bili začuđeni, jer tekst predstave rađen je prema Čehovu… posle je izašla Dilanova autobiografija u kojoj on kaže kako je u jednoj važnoj fazi svoje karijere isključivo čitao Čehova… „Eto, nešto smo i pogodili…“ To je bio Mijačev komentar (smeh)

Subotica danas: Ako se vratimo još koju godinu unazad pesma „Ja bih da pevam“ je recimo.. buntovna ili možda i više od toga?

Dejan Cukić: To je sada sigurno najvažnija pesma moje karijere. Ona pripada svima. Pevaju je redovno na nekim takmičenjima, pevali su je navijači na stadionu… svira se po kafanama… više nije ni važno šta smo mi želeli. Svako se u nju učitava kako mu odgovara.

Subotica danas: Da li su devedesete godine bile najteži period za rok muziku na našim prostorima?

Dejan Cukić: Pa, ispostavilo se da i nisu. Bilo je mnogo dobrog rokenrola tada. Mislili smo da je to najgore vreme, ali došla su još gora.

Subotica danas: Tvoji nastupi  uvek su ispunjenim energijom…. Odakle crpiš energiju

Dejan Cukić: To je deo odgovora na prvo pitanje. Strast prema muzici i prepuštanje svirci na sceni su ključ… i redovno vežbanje u teretani (smeh)

Subotica danas: Subotičku publiku svrstavaju u „težu“ na nastupima..???

Dejan Cukić: Ja verujem u staru mudrost da ne postoji loša publika, samo loši izvođači. U Subotici sam imao neke veoma drage nastupe. Nisam primetio ništa „teško“.

Subotica danas: Krajem 2019. godine pojavio se album „Ulica bez brojeva“

Dejan Cukić: Da. „Ulica bez brojeva“ je pravi zajednički album Sporog Ritma. Veoma smo ponosni na njega. Užasno sam nesrećan što nas je pandemija prekinula na samom početku promocije. Dobili smo mnogo lepih kritika, to je naš prvi album posle 30 godina koji je izašao i na tržištu Hrvatske i Slovenije. Ali, sve je stalo kada je muzika proglašena za najopasnijeg prenosioca zaraze.

Subotica danas: Šta je sve potrebno da se napravi dobar album?

Dejan Cukić: Dobre pesme. Dobre pesme. Dobre pesme… i nešto para.

Subotica danas: Omiljeno mesto u Beogradu na kojem voliš da nastupaš?

Dejan Cukić: Zakazali smo koncert u Kombank dvorani (bivši Dom Sindikata) koja deluje kao idealan prostor za dobar koncert, ali sigurno ga nećemo održati dok se situacija ne normalizuje.

Subotica danas: Ovih dana „radiš“ i na radiju ????

Dejan Cukić: To nije neobično. Često sam imao svoje emisije na raznim radio stanicama, kada se ukaže prilika. Sada, kada nema svirki, oberučke sam prihvatio poziv radija Bgd 202. Volim radio. To je jedan od najdivnijih kanala za širenje ljubavi prema muzici. Emisija se zove „Ode ponedeljak“ i, logično, počinje u ponoć između ponedeljka i utorka.

Subotica danas: Tvoja preporuka: šta slušati ovih dana

Dejan Cukić: Moja preporuka je da ljudii slušaju muziku koja ih emotivno dodiruje, ali da je zaista slušaju. Čini mi se da ljudi sve manje pažnje poklanjaju muzici. Obično im služi tek kao propratni šum…

Subotica danas: Možemo malo i da pobegnemo od muzike,da li je košarka uz porodicu i muziku ono šta te najviše ispunjava???

Dejan Cukić: Volim košarku, ali ne ispunjava me. Gledam na TV-u kao i svi, ali više ne idem na utakmice.

Subotica danas: Da li su sportisti najbolji predstavnici Srbije u svetu

Dejan Cukić: Da. Ako govorimo o medijskoj prezentaciji. Sport je deo industrije zabave u kome smo najuspešniji.

Subotica danas: Kako zamišljaš idealan dan

Dejan Cukić: Ne zamišljam ga… znaću kada se dogodi… ali, verovatno negde uz more.

Subotica danas: Kada imaš vremena i uletiš u kuhinju onda spremaš neko brzinsko jelo ili postaneš kralj šerpi i lonaca???

Dejan Cukić: Ne. Ja kuvam telefonom (smeh)

Subotica danas: I za sam kraj …..Stonsi ili Bitlsi

Dejan Cukić: Ovo je pitanje jednako besmisleno i danas kao i pre više od 50 godina. Oni su igrali na istoj strani.