Ferit Karahan, reditelj ostvarenja „Čuvar brata svojega”, govorio je danas na konferenciji za medije o ideji za film o dvojici kurdskih dečaka u internatu.

Išao sam šest godina u isti takav internat. Prvo sam 2009. probao da napišem jedan draft scenarija koji nije bio baš dobar. Ali nakon toga ponovo sam probao 2014, pa 2015. godine. U to vreme je ISIS doživljavao svoj uspon, što se negativno odrazilo po kurdski narod. Sve to je uticalo i na Tursku, bombe su bile svuda. Vratili smo se u devedesete – osećao sam da je isto kao tada, dok sam išao u školu. Seli smo i napisali ovu priču za sedam dana – rekao je Karahan dok je Reinis Kalviš reditelj filma “Noćna smena” govorio o glavnom junaku filma. Kada sam pravio film, hteo sam da mu ostavim izbore. Ti izbori koje on pravi, čak i tokom samo jedne noći, na neki način mogu da izmene tok njegovog života. Ali oni koje je napravio verovatno ga ne vode u drugačiju budućnost. U festivalskoj selekciji  «Paralele i sudari »  našao se i film « Duga » reditelja iz Crne Gore koji predstavlja ekstrakt iz knjige prestižnog italijanskog umjetnika  Gaetana Grila.

O knjizi “Neda Arnerić: od sna do jave I natrag” govorila je novinarka Tatjana Nježić koja je na jedinstven način čitaocima približila detalje iz života ove slavne glumice. Šestog festivalskog dana, u četvrtak 22. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h svetsku premijeru će imati film „Nečista krv – greh predaka” Milutina Petrovića, dok je u 23h na programu  ostvarenje „Ja nikada ne plačem” Pjotra Domalevskog iz Poljske. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će biti prikazani filmovi „Branka” mađarskog reditelja K. Kovača Akoša (17h), „Nun of your business” hrvatske rediteljke Ivane Marinić Kragić (17:20) i „Tabija” Igora Drljače u kanadsko-bosanskoj koprodukciji (19h).