Mladi pesnik, Bogdan Bogdanović, rođen je 1984. godine u Subotici a pera se „latio“ 2007. godine. Njegove pesme objavljivane su u mnogim časopisima poput „Kosovski zavet“ , „Luča“ , „Saznanje“, „Vesna“ odnosno u zbornicima „Panonski galeb“, „Ključ istoka“, „Onlajn poezija“ kao i u mnogim drugim portalima na internetu. sa svoje dve pesme zastupljen je i u Antologiji srpskih pesnika rođenih u periodu 1946.-1996. godine: „Figure u tekstu – gradovi u fokusu“. Bogdan je objavio je dve zbirke pesama „U pustinji cvet“  2019. godine i zborniku „Tundra“ koja je i povod našeg razgovora.

Subotica danas: Pre svega da se dotaknemo Vaše nove knjige „Tundra“?

Bogdan Bogdanović: Nova knjiga „Tundra“ počinje tamo gde se završava prethodna, „U pustinji cvet“  Kada sam dao pesme iz prve knjige na „sređivanje“ (prelomi, recenzije, pa onda cipovanje, štampa i ostalo), u međuvremenu su nastale pesme za koje mi je bilo mnogo žao što nisu deo knjige. Onda je nastajalo sve više novih pesama, pa sam odlučio da počnem da ih sabiram u cikluse koji bi činili okosnicu nove knjige. Knjiga se sastoji iz prologa, epiloga i tri ciklusa. U prvom ciklusu, koji se zove „Urlik Istoka“, većina pesma posvećena je svetinjama na Kosovu i Metohiji (Gračanica, Gazimestan, Visoki Dečani itd). U ciklusu „Pisma iz daleke tundre“, teme su društveno-angažovane. I u trećem ciklusu, koji se zove „Snoviđenje“, pesme su intimnije, nežnije. Knjiga sadrži 29 pesama ali i 12 ilustracija koje je radio Saša Marijanušić, jedan od naših najboljih strip crtača. Tu su i dve recenzije, jednu je radila Bojana Đorojević profesorica srpskog jezika i književnosti, na doktorskim studijama, a drugu – Nevena Milosavljević, takođe profesorica srpske književnosti i jezika, s tim što je Nevena i sama pesnikinja, i trenutno promoviše svoj književni prvenac, zbirku pesama „Istočnik“. Nevena je iz Zvečana, sa Kosova i Metohije, i predstavlja naš narod dole u pokrajini u najlepšem svetlu.

Subotica danas: Vaša druga knjiga nadovezuje se stihovima na prvu? Da li je to bila namera ili je prosto inspiracija išla tim tokom?

Bogdan Bogdanović:  Druga knjiga se nadovezuje na prvu iz razloga što neke teme nisam završio, nisam rekao sve što sam imao.

Subotica danas: Pesme u svega nekoliko stihova jesu novina koju imati u zbirci „Tundra“. Da li pesnik ovim izražavanjem bira novi pravac?

Bogdan Bogdanović: Kratke pesme su takve jer sam uspeo da sa malo reči kažem sasvim dovoljno. Tome sam i težio, ali, to je teško dostići. Inače, nisam razmišljao o dužini, nije to moj „novi izraz“, pesme nastaju u skladu sa osećanjima. Pojma nemam kako će izgledati neka sledeća zbirka (ako je uopšte bude), u kom pravcu ću se razvijati kao autor, koje teme će me okupirati itd.

Subotica danas: Specifičan način izražavanja jeste ono što se primećuje u Vaše dve zbirke. Da li na njega gledate kao vaš lični pečat ili pisac menja svoj način izražavanja kroz njegovo sazrevanje i naravno trenutnu inspiraciju?

Bogdan Bogdanović:  Kad pominjete „specifičan način izražavanja“, pretpostavljam da mislite na upotrebu žargona, ponekad i psovki. Psovka nije, niti treba da bude, sama sebi svrha. Ali, ako je tema takva da mi psovka omogućava da emociju izrazim na najadekvatniji način, ne libim se da je upotrebim. Isto je i sa žargonom. Sa druge strane, u rodoljubivim pesama poštujem tradicionalni način rimovanja i slaganja stihova, jer ta poezija čuva tradiciju.

Subotica danas: U delu zbirke „Snoviđenje“ jedna od pesama koja se, po meni, izdvojila jeste „Više od neba“ u kojoj je u tako malom broju reči umetnuta zaista velika količina ljubavi. Da li bi u ovoj zbirci izdvojili prozu koja vam je od posebnog značaja ili na svako Vaše delo gledate jednako?

Bogdan Bogdanović:  Pesma u „Snoviđenju“ koju pominjete jeste draga, ali, ona nije samo ljubavna. S obzirom da u njoj pominjem „srebro, zlato i drago kamenje“ (materijalno bogatstvo), zatim, „društveni status, priznanja, kojekakva znamenja“ itd, pronicljiviji čitaoci prepoznaće šta sam želeo da kažem. Inače, najponosniji sam na društveno-angažovane pesme. One su posledica određenog načina razmišljanja, stavova koji su se formirali tokom godina sazrevanja, uz određenu muziku koju sam slušao, literaturu, životno iskustvo, i sve to pomešano sa mojim karakterom izrodilo je te pesme.

Subotica danas: Koliko stižete, u skladu sa svojim obavezama da se posvetite pisanju?

Bogdan Bogdanović: Poezija je takva da ne zahteva vreme, nego trenutak inspiracije. Pesma može da nastane u bilo kojoj situaciji, na bilo kom mestu. Nema pravila.

Subotica danas: Koliko su Vam značajni odlasci na festivale, odnosno u skladu sa situacijom da li šaljete svoje radove na iste?

Bogdan Bogdanović: Šaljem pesme na konkurse ukoliko se radi i zbornik. Lepo je kada se moja pesma nađe u istoj knjizi sa pesmama kolega čiji rad cenim. Ako se konkurs raspiše samo zbog nagrade, ne šaljem pesme. Ima mnogo boljih pesnika koji su mnogo duže tu, tako da o nagradama i ne razmišljam. A ima i još jedna stvar – kvalitet pesme ni na koji način ne može da se „izmeri“, sve je to nečiji subjektivni doživljaj.

Subotica danas: Inspiracije za pisanje Vam svakako ne manjka pa ste počeli da pišete i tekstove za portal fanzina Šraf?

Bogdan Bogdanović: Osim poezije, od nedavno se bavim i esejistikom. Pišem za portal fanzina Šraf. Portal se bavi temama vezanim za kulturu, umetnost i društvena pitanja. Ja trenutno pišem feljton o rokenrol i pank sceni u SFRJ i onoj manjoj, „okrnjenoj“ Jugoslaviji koja je postojala 90-ih. Uz muziku, dotaknem se i drugih tema, analiziram taj period i sa geopolitičkog aspekta. Tema je za mene vrlo inspirativna jer sam odrastao uz pank muziku koja je nastajala 90-ih.

TUNDRA

neko nam je ukrao sva četiri godišnja doba

i ostavio studen

da ugasi poslednju iskricu nade

ovde, u ovoj prokletoj tundri…

ovo mesto ne posećuje više ni smrt,

povremeno šalje svoje kurire,

opominje na platni spisak

u ovoj prokletoj tundri

dani se valjaju unatraške

tromim koracima izmaltretirane džukele 

i sunce se nemoćno kezi

kao talac na jutarnjoj smotri

u ovoj prokletoj tundri…

mi smo samo vlati trave

koju gaze zalutali irvasi 

Bogdanovu zbirku pesama „Tundra“ na našem portalu možete pročitati ukoliko kliknete na link:  

https://www.yumpu.com/xx/document/read/64126148