Proteklog vikenda u ograđenom prostoru parka za pse u Dudovoj šumi održana je izložba fotografija pasa iz Prihvatilišta pod nazivom „Humanizacija pasa“ autora Alberta Kečkeša. Utisci su pozitivni. Ono što smo želeli da postignemo jeste da privučeno građane a ujedno uradimo i neku vrste edukacije. Cilj nam je bio da pokažemo emocije pasa odnosno kakve su životne priče kriju iza samih fotografija – kaže nam rukovodilac radne jedinice „Zoohigijena“ JKP Čistoća i zelenilo Aleksandra Bukvić Eređin dodajući da su rezultatom više nego zadovoljni.  Pored prikazivanja emocija na fotografijama cilj nam je i promocija udomljavanja naših pasa iz prihvatilišta kao i iz programa „Uhvati, steriliši, pusti“  sa kojim smo počeli u septembru 2019. godineSa obzirom da su kapaciteti Prihvatlišta bili prepunjeni morali smo da iznađemo neko rešenje a to rešenje  je program koji je propisao naš Grad. U program je do sada pušteno 163 psa a tokom godine se na ulicama grada uhvati preko dve stotine. Od ovog broja pasa ne može svaki da uđe u program jer moraju da prođu proces provere karaktera pa ukoliko je pas dobar, ne grize odnosno ukoliko je pas pitom može da se uključi u ovaj program odnosno da se nakon istog vrati na podobne lokacije za pse i građane. Svaki pas u ovom programu je čipovan, vakcinisan, očišćen od parazita i sterilisan odnosno kastriran,  kao i svi psi u samom prihvatilištu. Svake godine dva puta radimo velike vakcinacije i čišćenje od parazita kada dolaze veterinari iz Veternarske stanice sa kojom imamo ugovor o javnoj nabavci. To je jedan posao i zakonska obaveza sa čime čuvamo zdravlje naših pasa – kaže Aleksandra Bukvić. Napušteni psi nisu pali sa neba. Oni su znak nemoći, ravnodušnosti i neznanja jednog društva. To što oni pate dokaz je našeg neznanja i bezosećajnosti –  rekao je Gandi a mi danas razlikujemo dve vrste vlasnika pasa. One odgovorne vlasnike koji vode računa o svom psu, čipuju ga, vakcinišu, vode računa da životinja ne izađe na ulicu odnosno one koji o svojim „ljubimcima“ ne vode računa – životinju ne vakcinišu, ne čipuju i ne sterilišu odnosno kastriraju kada se i javlja problem. Kada je ženka u teranju iz okoline se u čoporima skupljaju psi i često se dešava da prilikom „koškanja“ mužjaka bude napadnut i slučajni prolaznik.

Sterilizacija odnosno kastracija pasa u svakom slučaju se preporučuje jer kod sterilisanih pasa ne postoji mogućnost da se jave bolesti reproduktivnih organa što je kod nesterilisanih i nekastriranih pasa česta pojava – kaže nam Mario Tikvicki, veterinar specijalista hirurgije ističući da je i mužjake i ženke potrebno sterilisati tokom prve godine života. Sterilisani odnosno kastrirani psi pre svega biće privrženiji vlasnicima, neće biti agresivni i pre svega neće imati zdravstvene tegobe. Zakonska obaveza je da se svi psi i mačke jednom godišnje vakcinišu protiv besnila. Mi jednom godišnje u prihvatilištu radimo vakcinaciju svih pasa. Svi novopridošli se čipuju i vakcinišu a radimo i čišćenje pasa od crvenih parazita, dva puta godišnje  – kaže nam još Mario Tikvicki, veterinar dodajući da se za svakog psa periodično preporučuje kontrolni pregled ili bar konsultacije sa veterinarom.

Kada ekipa „Zoohigijene“ zatekne psa na ulici, prvo se radi očitavanje čipa. Ukoliko pas ima čip psa uz pratnju komunalne policije vraćamo vlasniku uz upozorenje i edukaciju da pas ne može biti na ulici – kaže nam još Aleksandra Bukvić i dodaje da je procedura udomljavanja krajnje jednostavna za sve one koji su zaista osvestili da im je ljubimac potreban i da im je potreban prijatelj za narednih 10 do 15 godina. Nakon same odluke da želite da udomite psa, možete otići do prihvatlišta gde trenutno živi 268 pasa – svaki sa svojom pričom, koji čeka svoju udomljenje i svoju porodicu za zauvek. Ukoliko ste ozbiljni, imate adekvatne uslove potrebno je da ponesete ličnu kartu i prošetate se kroz Prihvatilište gde vas čekaju uglavnom mešanci, crni, beli, veseli, uplašeni koji će vas kupiti pogledom. Vaše je samo da mu pružite dom, hranu, vodu, šetnju i zagrljaj. Naravno, kako kaže Aleksandra pored svega ovoga potrebno je i vaspitanje.

Grad Subotica, jedan je od retkih gradova, koji posebno brine o psima i u samom prihvatlištu sve je  u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja dok su svi radnici edukovani i maksimalno posvećeni.

Mi smo prvo ljubitelji pasa a i mačaka pa onda sve ostalo a iz te ljubavi naš rad je drugačije izgleda – kaže nam Aleksandra dodajući da je iz samog Prihvatilišta udomljeno  66 pasa odnosno iz CNR programa – 27.